Svar på spørgsmål #2 - Det sociale liv på Fanø, venner og voksenliv.

Det sociale liv på Fanø:


Vi har aldrig haft mere travlt. På det gode måde. På Fanø, og for vores vedkommende, Sønderho, er der i løbet af ugen altid mulighed for at lave noget – alt fra strikkeklub til Yoga. Derudover er der utallige tilbagevendende traditioner og arrangementer, herunder musikfestivaller (Vesterland, Fanø free-folk, og Godtfolk), fastelavn og baller i forsamlingshuset til den traditionsrige fanømusik. Gennemgående er, at man støtter op om de initiativer, der tages, og at man hjælpes ad. Det giver et helt særligt liv i byen og på øen, og man får aldrig rigtig følelsen af, at ”øen lukker ned”. Over sommeren valfarter turister og sommergæster til, og det er nærmest ikke til at komme rundt for mennesker. Det giver liv og afveksling, men når kalenderen rammer september, er det på alle måder tiltrængt med hverdag, ro og kortere kø i brugsen.

Da vi i vinter flyttede hertil oplevede vi hurtigt, at det er meget svært at være alene i Sønderho. Borgerforeningen kom personligt med en blomst og introduktion til byen og øen, og de andre børnefamilier hilste og bød velkommen med åbne arme. Det var som om, at hele byen havde ventet på, at vi kom. For det går ikke ubemærket hen at nye flytter til, og man får en grundlæggende følelse af, at det ikke er lige meget, at man er her. En værdi og følelse, der for os er fantastisk at kunne give videre til vores børn.

Man skal virkelig gøre sig umage for ikke at blive inviteret til lørdagskaffe og legeaftaler hos de andre børnefamilier, så det gik nemt og hurtigt med at danne netværk. Et netværk som vi i dag sætter stor pris på, og som allerede nu, udgøres af børn og voksne, vi holder meget af.

Hvis man vil fællesskabet og det det kræver, er det virkelig et rart sted at være.


Føler du dig ensom, og hvor langt er I flyttet fra venner?


Jeg føler mig virkelig ikke ensom her på Fanø. Som tidligere beskrevet, bliver der gjort meget for, at man falder til. Vi er en håndfuld, der på grund af barsel, studier, skiftende arbejdstider og lignende, der ofte mødes i løbet af ugen. Hvis man lader folk komme ind, er der altid mulighed for gode snakke og en hjælpende hånd.

Ensomhed opleves selvfølgelig subjektivt, men for mig, er det på ingen måde et issue her på Fanø.


Vi er flyttet langt fra en håndfuld af vores tætteste venner, der bor i København og på Sjælland. Dem savner vi, og det kan til tider godt være svært. Rigtig svært. Med sms’er og facetime, kommer vi dog langt. Når vi så ses, er det ofte over en weekend med overnatning, hvilket virkelig også kan noget.

Vi har måtte erkende det som et vilkår, når nu vi er flyttet så langt væk fra Københavnsområdet, hvor store dele af vores netværk er bosat. Samtidig har vi også måtte finde ro i, at vi ikke hundrede procent kan bosætte os ud fra, hvor vores venner bor. Folk flytter jo også rundt alt efter job, partner osv. Man kan ikke få det hele, og for os har det vigtigste været, at vores hverdag foregår et sted, vi som lille familie, holder af at bo.


Savner I voksenliv – vinbarer, kaffebarer mv.?


Umiddelbart, nej. Fanø har nogle virkelig gode restauranter, caféer og spisesteder. Gennemgående for flere af dem er lokale råvarer og kvalitet. Så på den front, føler jeg ikke, at vi har givet afkald på noget. Jeg pønser faktisk på, at jeg med tiden vil lave lidt forskellige guides til de spisesteder, der er et besøg værd.

Jeg må dog indrømme, at jeg virkelig (sådan VIRKELIG) savner en god shawarma fra Nørrebrogade, eller et rabarberhorn fra Lagkagehuset. Hverken Fanø eller Esbjerg, kan hamle op med det.

På den positive side, kan vi dog se på vores forbrug og økonomi, at der ikke ligger utallige kaffebarer og gode take away-steder lige rundt om hjørnet. Vores behov er på en eller anden måde også blevet mindre for den slags. Måske fordi, at vi ikke hele tiden skal forholde os til det, når vi bevæger os rundt i byen og på øen.

I forhold til om vi savner voksenliv, så er svaret både ja og nej. Jeg savner tid til at drikke en uforstyrret kop kaffe med min kæreste, eller en spontan øl fredag aften. Det er dog ikke Fanøs skyld, men det faktum, at vi har to små børn – det kan vi dog kun takke os selv for.

Faktisk synes jeg, at vi har fået mere voksenliv, efter vi er flyttet her over. Der er flere aktiviteter, der inkluderer både voksne og børn, end da vi boede på Nørrebro. Da børnene kender hinanden godt på kryds og tværs, finder de hurtigt sammen i leg, som efterlader ledige kaffestunder til de voksne.


Næste svarrunde, kommer til at omhandle nogle af de ting, der kan være svært eller udfordrende ved at bo på en Fanø. For som alle mulige andre steder, er det ikke kun idyl og glade børn.


Tak fordi du læste med!


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Hvorfor flytter I ikke bare?

At jeg er nysgerrig, er ingen hemmelighed. Jeg holder umådeligt meget af, at blive klogere på de mennesker, jeg omgås. Derfor kan det somme tider føles lidt omvendt, når jeg sidder og skriver indlæg t

Man ved man bor på en ø når #2

- radio, Ramasjang og børnelarm pludselig overdøves af en udefinerbar summen. Det var ikke en drone, eller resterne af hvepseboet under taget. Næ nej, det var såmænd naboen der spillede sækkepibe... u

  • Black Instagram Icon